Ny setup för nya spel

Till Tibia så behöver man inte en värsting setup men vill man spela andra spel så är det ganska givet. Tibia körs med Flash eller som en lätt klient som inte tar så mycket datorkraft. Nya spel däremot som Fallout 4 osv behöver en riktig arbetshäst.

Vad finns det för alternativ och vad ska man tänka på när man ska köpa en ny dator?

Starta med vad du har

När du funderar på att köpa en ny dator så ska du gräva där du står. Det betyder att du ska titta på vilken setup du har idag och om du kan uppgradera den? Köpa helt nytt kostar pengar och har man möjlighet att spara tusenlappar så är det väldigt bra. Moderkort behöver inte vara en flaskhals när det kommer till att få bra prestanda på sin dator. Däremot kan du kolla om du har möjlighet att uppgradera:

Hårddisken – SSD eller SSHD för snabbare skrivning/läsning på disken. Ger kanske inte en märkbar skillnad men utanför spelen kan du känna att den är piggare vid skrivning och läsning av filer.

Ram-minne – Minnet är självklart och idag så skulle vi rekommendera att man sitter på minst 8 GB. Minnen kostar inte så mycket idag och man kan uppgradera sin dator till ett bra pris.

CPU – Det går att driva krävande spel med billiga processorer, en Intel i5 klarar det om allt annat har högre klass.

Grafikkortet – Själva hjärtat när det kommer till spelandet. Grafikkort är uppgraderingen som kostar pengar men köper du inte allt nytt och spara t.ex. moderkortet samt några andra saker kan du lägga en slant extra på grafikkortet.

Köp begagnat

Du är nog inte ensam om att vilja uppgradera setupen och det kan man se på Blocket och Tradera. Har du tur kan du komma över en bra speldator för ett vettigt pris. Priserna på elektronik sjunker väldigt fort efter det kommer nya uppdateringar varje år, det gäller nästan alla kategorier. En komplett dator som kostade 15000 kr ena året kan vara värd 7000 kr nästa, då fort kan det gå. Sedan behöver du inte köpa en hel dator, nej du kan kombinera din uppgradering med begagnade delar och spara ännu mer pengar.

Färdiga speldatorer

Generellt sett vill vi att man ska hålla sig bort från färdiga speldatorer som finns hos de flesta elektronikkedjor. Förut var det så att man blev låste till den datortillverkaren som sålde datorn men det ser lite bättre ut idag. Då gick det inte alls att uppgradera den men nya delar från ett annat märke. Nu finns ett par bra alternativ om man vill köpa en komplett dator, som är standardiserad och går att uppdatera med vilka delar som helst. En annan nackdel är att du får lägga ut 1000-3000 kr extra för den färdigbyggda datorn jämfört med om du skulle köpa den i lösa delar.

Ett par allmänna tips när det kommer till att förnya sin setup. Hoppas ni gillar det!